Ontrouw als impuls voor je relatie

Ontrouw is voor de partner die het begaat, spannend, opwindend en goed voor je eigenwaarde. Maar je voelt je ook schuldig. Voor de partner die bedrogen wordt, leidt het overspel vaak juist tot onzekerheid en aantasting van je gevoel van eigenwaarde. Je voelt je bedrogen en misselijk en weet niet of je wel verder wilt met je relatie.

Opvallend is dat als we de gebeurtenissen en gevoelens op een rijtje zetten, altijd blijkt dat de relatie al zeker een paar jaar verwaarloosd is. Man en vrouw hebben niet van elkaar gekregen waar ze naar verlangden, emotioneel en/of seksueel. Ze hebben geprobeerd te leven met het gemis en hebben hun kop ervoor in het zand gestoken. Hebben er niets aan gedaan om dichter bij elkaar te komen. Het overspel maakt het dan noodzakelijk om weer met elkaar in gesprek te gaan en te onderzoeken wat de relatie nodig heeft. De partner die bedrogen heeft, gaat door een heel ander proces dan de partner die bedrogen is.

Jij bent bedrogen

Als je ontdekt dat je partner vreemd gaat (en dus al een tijdje tegen je heeft gelogen) ga je door allerlei emotionele stadia heen. Bijvoorbeeld grote onzekerheid over of je nog wel aantrekkelijk bent of de moeite waard. Ook kun je de neiging hebben om meteen de relatie te verbreken. Een andere grote valkuil is dat je zo bang bent om de ander kwijt te raken, dat je onmiddellijk gaat proberen om je partner te vergeven voor wat hij/zij gedaan heeft, zonder echt stil te staan bij je eigen gevoelens. Of je gaat je partner voortdurend controleren en raakt er door geobsedeerd.

Zelf vreemd gaan

Als je zelf bent vreemd gegaan, voel je je waarschijnlijk heel erg verscheurd. Aan de ene kant is het verschrikkelijk leuk, fijn en opwindend dat je iemand hebt gevonden waarmee je graag samen bent en seks hebt. Aan de andere kant voel je je schuldig ten opzichte van je vaste partner. Misschien weet je ook nog niet of je de affaire wel wilt verbreken. Misschien wil je liever verder met die ander of realiseer je je wat je allemaal mist in je huidige relatie.

Herstel gaat niet vanzelf

Een relatie herstelt zich na overspel niet vanzelf. Het vertrouwen is beschadigd en dat vertrouwen moet hersteld worden. Schuldgevoel verdwijnt niet zomaar. Daar moet degene die bedrogen heeft zelf verantwoordelijkheid voor nemen. En nadat je uitgebreid bij je gevoelens hebt stil gestaan, is er actie nodig. Kies je voor het herstel van je relatie of ga je in zee met je nieuwe geliefde? Is het mogelijk om je partner weer te gaan vertrouwen of heeft het bedrog zo lang geduurd dat je beter een einde kunt maken aan je relatie?

Begeleiding

Het is zeer zinvol om tijdens deze heftige periode begeleiding te krijgen. Om het proces in goede banen leiden en gevoelens te verwerken en weer vertrouwen op te bouwen. Eigenlijk heeft een relatiegesprek samen pas zin als degene die vreemd gaat, zijn/haar keuze al heeft gemaakt. Het beste kan die dus eerst komen voor een gesprek alleen. Daarin komt dan aan de orde of en hoe het vreemd gaan kan worden afgesloten.

Opnieuw voor elkaar kiezen

Tijdens de coaching kan gekeken worden naar wat er allemaal mis is gegaan in de relatie en hoe het zover heeft kunnen komen dat één van de twee zijn of haar heil buitenshuis is gaan zoeken. Dan kunnen jullie weer een gelijkwaardig aandeel nemen in de ontwikkeling van jullie relatie. Vaak blijkt dan dat het overspel uiteindelijk een positieve impuls geeft, omdat de relatie erdoor verdiept. Jullie maken beiden heel bewust de keuze om je relatie voort te zetten. Het kan natuurlijk ook zijn dat het overspel leidt tot het einde van de relatie. Ook daar kan je verdere begeleiding bij krijgen.